21.4.2020

Ammattilaiset kertovat milloin koronaviruksen desinfiointi kannattaa

Pohjoismaissa toimivalle Recover Nordicille tilojen desinfiointi on ollut rutiini jo ennen koronavirusta. Recoverin toimitusjohtaja Antti Kirjavainen ja operatiivinen johtaja Hermanni Rajamäki kertovat, milloin tilojen desinfioinnista on hyötyä ja milloin taas ei. Entä miksi Norjassa desinfioidaan tiloja Pohjoismaiden ahkerimmin?

Recoverille tilojen desinfiointi ei ole uutta. Sitä on tehty paljon jo ennen koronavirusta. Tyypillisesti tila desinfioidaan aina, kun esimerkiksi viemäriputki on rikkoutunut ja likavettä on päässyt rakenteisiin. Desinfiointi on yksi työvaihe myös home- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden korjauksissa sekä kalmapuhdistuksissa.

– Koronavirus on vain yksi uusi syy desinfioida tila, kertoo Recoverin Kirjavainen.

Tilojen desinfiointi kannattaa silloin, kun tiloissa on ollut tai epäillään olleen henkilö, jolla on koronavirustartunta. Normaali pintojen siivous on aina tehtävä, mutta desinfiointi on piste i:n päälle, toteaa Rajamäki. Desinfiointi on kuitenkin aina ammattilaisten tekemää työtä.

Kuivasavutuksella päästään pienimpiinkin koloihin

Perussiivous on tärkeää, mutta desinfioinnissa käytetään eri menetelmiä, jotka poikkeavat siivouksesta.

Yksi tilojen desinfiointimenetelmistä on kuivasavutus. Tämän etuna on tarkkuus, koska hieno kuivasumute tunkeutuu kaikkein pienimpiinkin nurkkiin ja sopukoihin. Kuivasavutuksen huonoja puolia on pitkä varoaika, 24 tuntia, jona aikana tiloissa ei saa liikkua.

Lasten leikkipaikkoilla kuumalla vedellä tehty höyrypesu on turvallinen. Sitä suositellaankin tehtäväksi myös muina kuin korona-aikana.

Yleisin desinfiointitapa on pintojen pyyhkiminen desinfioivalla aineella siivouksen jälkeen.

Kaikissa Pohjoismaissa käytetään mietoja aineita desinfiointiin. Ylimääräistä kemikaalikuormitusta vältetään viimeiseen saakka. Tähän velvoittaa jo kemikaalilainsäädäntö. Lähestymistapa on samanlainen kaikissa Pohjoismaissa.

– Ennaltaehkäisevää desinfiointia ei suositella. On oltava ainakin epäilys siitä, että tila on altistunut koronavirukselle. Desinfiointia ei kannata tehdä, jos tila on ollut usean päivän ajan suljettu, eikä siellä ole liikuttu. Tilat ovat tosin harvoin täysin poissa käytöstä, sillä niissä liikkuu ainakin vartijoita ja huoltomiehiä, Rajamäki kertoo.

– Ongelmia tuo myös se, että emme tiedä tarkasti, kuinka kauan koronavirus elää pinnoilla. Tutkimusten mukaan koronavirus voi elää suotuisissa olosuhteissa jopa 72 tuntia, Kirjavainen toteaa.

Virus voi selvitä pinnoilla tunteja tai luultavasti jopa päivien ajan. Selviytymisaikaan vaikuttavat esimerkiksi pintamateriaali, lämpötila ja kosteus. Tila täytyy desinfioida heti uudestaan, kun joku kantaa siihen viruksen.

Tilojen desinfiointiin tarvittava aika määräytyy tilojen koosta, huoneiden lukumäärästä sekä siitä, kuinka monta työntekijää tilaa on käyttänyt. Myös aikataulu ja paine saada tila puhtaaksi määrittävät aikataulua.

Tilojen desinfiointiin tarvittava aika määräytyy tilojen koosta, huoneiden lukumäärästä sekä minkälaisia materiaaleja ja pintoja tulee desinfioida. Myös aikataulu ja paine saada tila puhtaaksi määrittävät aikataulua ja kuinka monella työntekijällä desinfiointia suoritetaan.

Norjassa desinfioidaan eniten

Recover toimii kaikissa Pohjoismaissa, joten yrityksellä on myös vertailutietoa desinfiointien määrissä eri Pohjoismaissa. Norjassa desinfioidaan tiloja huomattavan paljon muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Norjan terveysviranomaiset ja hallitus päättivät ottaa tiukat rajoitukset käyttöön koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi jo 12. maaliskuuta. Tällöin suljettiin myös kahvilat, ravintolat, baarit ja pubit, jotka suljettiin Suomessa vasta huhtikuun alussa.

– Norjassa viranomaiset ovat selvästi päättäneet nujertaa viruksen. Tähän on lähtenyt mukaan myös yritykset tekemällä tehostetusti desinfiointia. Tästä syystä desinfiointi on kasvanut nopeasti Norjassa, ja Tanska seuraa perässä. Sen sijaan Ruotsissa desinfiointi ei ole merkittävästi kasvanut. Siellä voi edelleen liikkua vapaasti ja levittää virusta eteenpäin, Kirjavainen lisää.

Recoverin desinfiointimenetelmät on Tanskassa akkreditoitu, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että virus todistetusti häviää tiloista.

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä!
Kari Ämmälä, myyntipäällikkö
040 528 7447
kari.ammala@recovernordic.fi