21.4.2020

Säännölliset kuntokartoitukset tuovat tuhansien eurojen säästöt

Helsinkiläinen isännöitsijätoimisto Isännöintijokeri haluaa yhdellä kertaa varmaa tietoa asuntojen kosteiden tilojen kunnosta hyödyntämällä vahinkosaneerauksiin ja korjausrakentamiseen erikoistuneen Recoverin märkätilojen kuntokartoitusta. Näin estetään vahingot, jotka saattavat maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

– Useissa asunnoissa muovimatto toimii kylpyhuoneen vesieristeenä. Esimerkiksi tällaisessa rakenteessa piilovuodot eivät tule helposti esille, kertoo Isännöintijokerin toimitusjohtaja Janica Diktonius.

Märkätilojen kunnon Diktonius haluaa selvittää alan ammattilaisella vedeneristyksien teknisen käyttöiän lähestyessä loppua.

– Haluamme varmistaa, että huoneistojen märkätilat ovat kunnossa eikä vesikalusteissa ole piilovuotoja. Asukkaat eivät itse välttämättä ole joko huomanneet tai eivät ole raportoineet vuodoista huoltoyhtiölle, Diktonius kertoo.

Ajoissa havaittu vaurio tuo säästöjä

Suunnitelmallisuus on tärkeä osa taloyhtiön huolenpitoa. Kuntokartoituksesta selviää, tarvitaanko taloyhtiössä mahdollisesti laajempia korjauksia vai selvitäänkö pienemmillä.

– Kylpyhuoneen iän myötä vauriot luonnollisesti yleistyvät. Muovimaton tekninen käyttöikä on 20 vuotta ja nykyään käytettävissä vesieristeissä tekninen käyttöikä on parikymmentä vuotta.

Vuotavat vesikalusteet ja rättipatterit ovat harmittavan yleisiä.

– Vesieristeenä olevan muovimaton saumat saattavat olla niin huonossa kunnossa, että ne päästävät vettä rakenteisiin.

Ajoissa havaittu vaurio tuo merkittäviä säästöjä verrattuna tilanteeseen, jossa vuotoon ei puututa ajoissa.

– Jos koko kylpyhuone joudutaan remontoimaan kosteusvahingon vuoksi, hinta voi olla 12.000 euroa tai jopa enemmän kylpyhuoneen koosta riippuen. Kerrostaloissa vesi saattaa kulkeutua useaan huoneistoon, jolloin korjauskustannukset kipuavat useisiin kymmeniin tuhansiin, Diktonius varoittaa.

Huoneistokohtainen raportti antaa toimenpidesuositukset

Märkätilojen kosteuskartoituksessa tilan tai rakenteen mahdolliset kosteusvauriot ja korjaustarpeet arvioi Recoverin ammattitaitoinen asiantuntija.

Kosteuskartoituksesta laaditaan raportti, jossa märkätilat on jaettu kuntoluokkiin. Raportti kertoo huoneistokohtaisesti märkätilan kuntoluokan, mutta myös arvion märkätilan ja sen pintarakenteiden jäljellä olevasta käyttöiästä.

Huoneistokohtaiset raportit kertovat havainnot huoneistosta ja tarvittavista toimenpiteistä. Kartoituksissa raportoidaan myös vesikalusteiden vuodoista, minkä jälkeen vesikalusteet huolletaan tarpeen mukaan keskitetysti.

– Teemme Recoverin kanssa yhteistyötä myös vesivahinkojen kartoituksissa. Raportista löytyvät toimenpidesuositukset, joilla korjaukset voidaan pääsääntöisesti toteuttaa. Tarvittaessa teetämme korjaussuunnitelman, mikäli toimenpidesuositukset eivät riitä. Recoveriltä on saatu raportit nopeasti, myös laajemmista vahingoista.

Isännöintijokeri Oy on vuonna 2007 perustettu isännöitsijätoimisto, jonka toiminnan painopiste on Länsi-Helsingissä.